Forord

I 1956 udkom Dansk digtkatalog, som gav en alfabetisk nøgle omfattende ca. 70.000 titler og begyndelseslinier til et udvalg af dansk versdigtning fra ca. 1660 til 1953. Det viste sig snart at blive et uundværligt opslagsværk og ønsket om en fortsættelse er gradvist blevet forstærket i de senere år.

I det foreliggende bind er registreret et omfattende udvalg af de digtsamlinger, der er udkommet i perioden 1954-1976. Foruden litteraturhistoriske oversigtsværker og antologier har bibliotekernes anskaffelser, således som de har afspejlet sig i standardkataloger og boglister, været vejledende ved udvælgelsen.

Dansk digtkatalog 1954-1976 indeholder desuden et antal forfattere, som nok har udsendt digtsamlinger før 1953, men som først har markeret sig efter redaktionsafslutningen af Dansk digtkatalog (1956). For sådanne forfattere er også deres tidligere produktion medtaget.

Ved benyttelsen af Dansk digtkatalog må man derfor være opmærksom på, at det i en række tilfælde kan være formålstjenligt under alle omstændigheder at anvende Dansk digtkatalog 1954-1976.

Digtsamlinger, der omfatter højst tre af de i forvejen registrerede forfattere er medtaget, mens egentlige antologier er udeladt.

I forbindelse med nye udgaver og nye digtudvalg er sådanne kun medtaget, såfremt der er tale om tilføjelser eller ændrede titler. Udenlandske digte oversat til dansk er ikke medtaget. Muligvis vil disse senere kunne udgives i et separat bind.

I Dansk digtkatalog 1954-1976 er de nye alfabetiseringsregler fulgt, således at opstillingen følger alfabetet

abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå

Der er fraveget fra almindelig alfabetiseringspraksis, idet linier der begynder med den, det, de, en, et er alfabetiseret ind under »D« og »E«. Hermed er bibeholdt den samme ordning som i Dansk digtkatalog (1956).

Ældre og afvigende stavemåder vil være anbragt under ordenes nuværende form dog med henvisning fra den oprindelige bogstavering. Digte med samme titel eller begyndelseslinie er ordnet alfabetisk efter forfatternes navne uanset forkortelsernes form.

Forkortelserne (se side 7) er udformet på samme måde som i Dansk digtkatalog (1956), idet digtsamlingernes titler er angivet ved nogle få store bogstaver, som i visse tilfælde er efterfulgt af et tal i kursiv, der angiver bindtallet. Sidetallet markerer den side, på hvilken digtet begynder.

Upaginerede bøger behandles som om de var paginerede, og man må derfor tælle sig frem til det opgivne sidetal.

Jeg skylder overbibliotekar Torben Nielsen en oprigtig tak, fordi jeg under udarbejdelsen har fået adgang til magasinerne i Universitetsbibliotekets 1. afdeling, hvilket har lettet mit opsøgningsarbejde betydeligt.

Poul Holst