FORORD

I »Dansk digtkatalog« er registreret den del af den danske versdigtning, der hører til den egentlige litteratur, og som endnu er levende. Dog er der også taget hensyn til mere populære digte og sange, som ofte på grund af melodien er kendt i videre kredse.

Folkeviser, salmer og udenlandske digte i oversættelse er ikke medtaget. Medtaget er de norske digtere fra for 1814, der er optaget i nedennævnte antologier.

I de tilfælde, hvor en forfatters digte foreligger i en samlet udgave, er denne lagt til grund, idet der dog naturligvis er taget hensyn til senere udkomne digtsamlinger. Foreligger en samlet ikke, er forfatterens enkelte digtsamlinger benyttet, idet der overalt er taget hensyn til den udgave eller det oplag, der rummer flest digte. I ganske enkelt tilfælde, hvor talen er om mindre betydelige forfattere, er der kun lagt udgaver af udvalgte digte til grund. Endelig er de mest kendte digte og sange af andre danske digtere medtaget ved en gennemgang af nedennævnte antologier og sangbøger, idet der også her er set bort fra folkeviser, salmer og udenlandske digte i oversættelse. Digte i tidsskrifter er ikke registreret. Af de anvendte antologier skal først nævnes K. L. Rahbek: »Dansk Læsebog« (3. udg. 1818-25), C. Molbech: »Dansk poetisk Anthologie« (1831-40) og C. Flor: »Haandbog i den danske Litteratur« (9. udg. 1886). Disse tre værker har de ældste danske digte i et rimeligt udvalg. Af nyere antologier er anvendt H. Brix: »Dansk Lyrik gennem tre Aarhundreder« (1929) og »Den danske Lyrik fra Kingo til J. P. Jacobsen« (1949), Axel Sørensen: »Fortællende Digte fra Oplysningens Tidsalder« (1909) og Poul P. M. Pedersen: »Levende dansk Lyrik« (1949). Dialektdigtene er suppleret op med H. Høirup og M. Borup: »Den fynske Sang« (1944) og P. Skautrup: »Jysk sinnelaw« (1950). Danske sange er i første række taget fra »Folkehøjskolens sangbog« (14. udg. 1951), »De Unges Sangbog« (1949), »Arbejdersangbogen« (4. udg. 1943), N. K. Madsen-Stensgaard: »Folkets Sangbog« og endelig »Danmarks Melodibog« bd. 1-5.

Registret omfatter alle titler og førstelinier samt nogle få andre linier, der huskes og citeres. Hertil er føjet en forkortelse af navnet på digtets forfatter efterfulgt af eet eller nogle få store bogstaver, som danner en forkortelse digtsamlingens titel. Eks.: LCNiels. RPV = L. C. Nielsen: »Runer paa Vand og i Vind«. Iøvrigt henvises til forkortelseslisten. Er det benyttede værk i flere bind, angiver et tal i kursiv bindtallet. Endelig er der vedføjet en angivelse af, på hvilken side digtet begynder. Eks.: Drachm. SPS12 s. 213 = Holger Drachmann: »Samlede poetiske Skrifter«. Bd. 12, s. 213 flg.